donderdag 7 november 2013

Stop met vergelijken en leef je eigen leven!

Op deze website las ik een waardevol stuk over vergelijken. Het zetten mij enorm aan het denken. Ik vind het belangrijk mijzelf te blijven herinneren dat vergelijken inderdaad helemaal geen zin heeft. Sterker nog, het trekt mij in een neerwaartse spiraal van ondankbaarheid en teleurstellingen. Terwijl ik meer dan genoeg heb.
Wellicht dat het ook jouw interesse heeft gewekt en dat je het wilt delen. Je mag de tekst kopiëren en gebruiken, maar vermeld dan wel even de bron en deze vrije vertaling. Op de originele website is de tekst in het Engels geschreven, maar vrij vertaald (+ nog wat eigen aanvullingen) komt het hierop neer:

De meesten van ons snappen wel dat het geen zin heeft onszelf te vergelijken met anderen. Ja, we erkennen zelfs dat het ons geen goed doet. En toch… we doen het de hele tijd. Bewust, maar ook onbewust. We vergelijken ons huis, salaris, gezin, schoonheid en creativiteit. Ja, zelfs volgers en likes!

Menig tevreden leven
is ontevreden en ondankbaar gaan leven
door de ongezonde gewoonte
steeds te vergelijken.

1 We vergelijken vaak de verkeerde dingen. Want we kunnen eenvoudig de dingen, die objectief te meten zijn, vergelijken. Op een dag besloten we dat we konden bepalen wie een waardevoller leven leeft door het vergelijken van materialistische dingen en de dingen waarvan – m.n. de media – zegt er toe te doen. Wie heeft jouw ooit gezegd dat de foto’s op social media de werkelijkheid vertalen van die persoon? Net als bezittingen is het nooit een goede indicator van het leven in de werkelijkheid.
2 We vergelijken altijd ons slechtste met de ander zijn beste. Het vergelijken van je leven met anderen is een verloren stelling, want er zullen altijd mensen zijn die ‘liken’ om beter af te zijn dan jij en schijnbaar het perfecte leven leeft. We vergelijken het slechtste van onszelf met dat wat we denken te zien van de ander.
3 We vergelijken zonder ophouden. Er is een oneindig aantal categorieën waarop je jezelf kan vergelijken ... en een bijna oneindig aantal mensen om jezelf mee te vergelijken. Zodra je daarmee begint zul je nooit, nooit een einde vinden.
4 We beoordelen ons leven als een curve. Hoe je jezelf met anderen vergelijkt heeft geen positieve invloed op je leven. Het maakt gewoon geen verschil. Het doel van het leven is niet beter te zijn dan 50 % van de andere mensen in de wereld. Het doel van het leven is te zijn wie jij bent, met jouw talenten, jouw eigenschappen en jouw waarden. Het beste wie je kan zijn is immers jezelf!
5 We zetten onze focus op de verkeerde persoon. Je kan maar één leven leven en dat is je eigen leven. Als we consequent onszelf vergelijken met anderen, verspillen we kostbare energie en tijd door het focussen op andere mensen en hun levens in plaats van ons eigen leven.
6 Vergelijking berooft je van vreugde en dankbaarheid. Het vergelijken van jezelf met anderen zal altijd zorgen dat je spijt hebt van wie en wat je níet bent. Daardoor kan je niet genieten van wie jij wél bent. Het zal altijd de vreugde ontnemen en het geluk - dat binnen jouw bereik ligt - net buiten je bereik houden.

Het vergelijken van onszelf met anderen
zal ons altijd beroven
van dankbaarheid, vreugde en vervulling.

Maar meer nog dan dat belet het ons, volledig het leven te leven dat we hebben mogen ontvangen van God. Kijken naar een ander zijn bezit roept het verlangen op om dat wat de ander heeft (ontvangen) te benijden (jaloezie) en ons eigen leven te verwaarlozen. En dus een ondankbare houding te hebben naar God. Het berooft ons van ons meest kostbare bezit: het leven zelf. 

En terwijl de verleiding om te vergelijken aanwezig blijft en nooit helemaal op de achtergrond zal verdwijnen, zijn er zeker een aantal praktische stappen die we kunnen nemen om wel het leven te leven die God voor jouw heeft bedoeld. Overweeg een paar van deze:

1 Erken de problemen dat het zal geven (nu of op langere termijn) bij het ​​vergelijken van jezelf met anderen. Want waarom zouden we willen dat elke gewoonte in ons leven die gevoelens van minderwaardigheid bevordert? Of steeds afgunst, concurrentie, en strijd levert zonder een einde in zicht? Soms is slechts een herinnering aan deze dwaze gewoonte de belangrijkste stap in het overwinnen daarvan.
2 Vieren wie je bent. Er zijn vele prachtige dingen over je leven waar je blij om kan zijn en dat je kan 'vieren'. Je hebt in ieder geval te vieren dat je uniek bent. Elke vergelijking tussen jezelf en de ander is als het vergelijken van appels met peren. 
3 Focus op je hart. Blijmoedigheid, vrijgevigheid, nederigheid, goedheid, vriendelijkheid, trouw en liefde. Wees de rank die goede vruchten voort brengt. Wanneer je blijft kijken naar de ander zijn vruchten, zullen de jouwe verdorren omdat je er geen aandacht aan geeft. Leer je te richten op je binnenkant en streef ernaar je eigenschappen en talenten positief te ontwikkelen.
4 Realiseer je dat het leven geen wedstrijd is. Er kunnen momenten zijn dat concurrentie nodig is op zakelijk gebied, maar het leven is dat niet. Hoe eerder we stoppen met het willen 'winnen' van de ander, hoe sneller we kunnen beginnen met samenwerken.
5 Vergeet niet dat niemand perfect is. We leven in een maatschappij van perfectie en prestatie. Bedenk dat tijdschrift rekken vol zitten met modellen en beroemdheden met perfecte gezichten en eenzijdige verhalen van grote triomf en voldoening. Een belangrijke stap naar het vermijden van het vergelijken is om te onthouden dat een momentopname nooit het hele verhaal vertelt.
6 Leef bewust. Te veel mensen leven hun leven zonder inzicht en reflectie. Ze vinden zelden een rustig moment om te zitten en in stilte hun levens te onderzoeken. Daardoor worden levens geleefd als reactie op de gebeurtenissen rond hen. Maar wanneer een leven bewust en zorgvuldig wordt geleefd, zal het vergelijken snel  minder aantrekkelijk worden.

Het zit in onze natuur en is mens eigen om onszelf aan anderen te vergelijken. Maar zelden (lees: nooit) komt er iets goeds uit voort. Dus laten we stoppen met onszelf te vergelijken met anderen. We zijn niet geboren om een ander te zijn en zijn of haar leven te leiden. 

Don't compare your life story
to those you watch in movies.
They're written by scriptwriters.
Yours is written bij God.4 opmerkingen:

 1. leerzaame stukjes een ieder is uniek in Gods ogen, en achter een ieder zit een verhaal...liefs soraya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dit heel waardevol. Vooral punt 5 en 6! Focus op de verkeerde persoon en dat het je van vreugde berooft. Zullen we vandaag dan maar gaan vieren wie we zijn?! Jij ook, ja?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat mensen meer zijn gaan vergelijken door de globalisering. Voreger vergeleek men zich ook wel, met dorpsgenoten. Dan kon je aan het einde concluderen; ik kan minder goed handwerken dan de buurvrouw, ik lap de ramen minder netjes dan mijn schoonmoeder.. maar, ik heb wel het mooiste haar van het dorp! (Ik noem maar wat).

  Met de komst van de media (eerst radio en tv en nu internet en vooral bijvoorbeeld facebook) en dus globalisering, kunnen we ons vergelijken met iedereen van de hele wereld. En dan zal er altijd iemand zijn die mooier, knapper, intelligenter, beter is.. als je maar goed zoekt. En dus is het een goed plan om niet meer te gaan zoeken en blij te zijn met wat je wel hebt, hoe lastig dat in deze tijd ook kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...