vrijdag 25 oktober 2013

Vier dieetregels (Ben Hobrink: Moderne wetenschap in de Bijbel)
Ja, die oude buurman van mij heeft daar wel een punt!

In de tijd dat hij op zijn kamer dit boek schreef, heb ik met zijn dochters gespeeld:) Maar goed, of dat dit boek was weet ik natuurlijk niet, want die kindertijd is al weer heel wat jaartjes geleden.

Ben Hobrink is bioloog met voedingsleer als zwaartepunt.

Heb wel een serieuze vraag: Wat vind jij van deze vier dieetregels?

6 opmerkingen:

 1. Gelukkig neemt 'ie het zelf niet al te wettisch op ;-) (die witte producten) Je kunt ook doorslaan - eet voedsel zoals het geschapen is: dus niet meer koken? Slechts raw food (was laatst een docu over)? Maar als je er ontspannen mee omgaat heb je er vast wat aan.
  Ben zelf voorstander van nuchter nadenken en gevarieerd eten en niet TE veel tijd en 'zorgen' besteden aan deze vorm van onderhoud (stress!). Een ongezond eetpatroon kan duiden op de buik als 'afgod' (hoewel het vaak onwetendheid is), maar bij een bijna krampachtig 'gezond' eetpatroon kun je je soms wel afvragen of het 'lichaam' misschien een afgod is geworden... En hoe vaak worden mensen ten diepste niet geleid door angst, op basis van tegenstrijdige geruchten.
  Hoe ieder precies met voeding omgaat zal van persoon tot persoon verschillen, wat ook oké is lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het met je eens, we moeten er niet te krampachtig mee om gaan. Ik houd me de laatste tijd wel bezig met voeding, en dan bedoel ik mn gevarieerder, meer groente en fruit en zelf sausjes e.d. maken ipv potjes. Ik hoor en zie ineens - zal wel komen omdat ik me ermee bezig houd hoor - dat ook tarwe niet goed is en ... blablabla: dit is niet goed en dat is niet goed. Ik bid voor het eten en vraag of God de maaltijd wil zegenen. Dan is het goed, toch? (even simpel uitgelegd natuurlijk)

   Verwijderen
  2. Héél herkenbaar dit, haha :)

   Verwijderen
 2. Krampachtig ermee omgaan is niet goed nee, levert alleen maar stress op.
  Ik geniet juist van het gezonde eten en dat is denk ik de bedoeling ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan hier uit twee hoeken naar kijken, naar de kant van mijn persoonlijke ideeen of de kant van mijn opleiding. Nu zijn die twee kanten vaak in strijd met elkaar.

  Het belangrijkste vind ik persoonlijk eet wat men nodig hebt, en dat is tegenwoordig niet meer makkelijk want echt luisteren naar het lichaam is zo naar de achtergrond geraakt door al die haast. Maar als men luisterd naar wat ze nodig hebben, wanneer ze trek hebben en het belangrijkste vind ik wel. Weet wat je eet, want helaas zit er zo vaak dingen in voeding dat we geen eens weten. Geloof mij, zelfs een zakje geraspte kaas kan zomaar nepkaas, andere soorten kaas, veel zetmeel bevatten. (werk in de zuivel)

  Eet gevarieerd en maak zo veel mogelijk zelf. Want al die potjes, blikjes, voor gesnede groente het blijft niet van nature zo prachtig.

  Dat is mijn persoonlijke mening :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan voor een groot deel aansluiten bij de vorige reacties! Ook wil ik toevoegen dat het me sterk lijkt dat zoveel mensen met suikerziekte zouden genezen als ze dit of dat...
  Het is namelijk zo dat de wereld in zonde is gevallen en die zonde heeft effect op álles! Wij kunnen onszelf daar niet van verlossen, zélfs niet door heel goed in de bijbel te kijken hoe het bedoeld is. Ik vind het een beetje denigrerend naar mensen met suikerziekte, alsof ze zélf de schuld zijn van die ziekte. Hoogmoed is niet van God. Jezus Christus is de enige die alles wat mensen hebben vernield weer recht kan zetten. Dus in 4 regels om gezond te leven zie ik niet zo heel veel. Gewoon zelf verstandig nadenken en nuchter blijven over voedsel. Maar ook dankbaar zijn voor een uitgebreide maaltijd "rijk aan merg en vet" , ook dat ontvang je uit de hand van de Heer. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...